Wat zet je op tafel bij een high tea?
Het is zover, je hebt een datum gepland voor een high tea met je vriendinnen, maar nu rijst de vraag; wat eet je daar eigenlijk bij? Geen nood, met deze informatie, tips en eenvoudige recepten zet je je tafel binnen no-time vol!
Allereerst, wat ís eigenlijk een high tea?
Oorspronkelijk was een high tea in Engeland een uitgebreide (brood)maaltijd aan het eind van de dag. High, omdat deze aan de (hoge) eettafel geserveerd werd. En meer “vullend” dan een afternoon tea, wat dan weer een theeritueel is dat bestaat uit verschillende zoete en hartige gerechtjes. Die werd meestal in de middag geserveerd aan salontafels, de lage tafels. In Nederland worden deze benamingen door elkaar gebruikt, misschien omdat high tea wat makkelijker klinkt en afternoon tea natuurlijk wel wat over het tijdstip zegt. En wat ons betreft kan een high tea natuurlijk gewoon de hele dag door!
Wat eet je bij een high tea?
Als je naar de traditie kijkt, worden er in ieder geval scones (met clotted cream en jam), kleine taartjes of cakejes en finger sandwiches geserveerd. Alle hapjes passen tussen duim en vinger, vandaar dat er meestal ook geen bestek op tafel ligt. De volgorde is van hartig naar zoet, voor een rustige opbouw van smaken en zo liggen de gerechtjes ook op een etagère, wanneer die daarop geserveerd worden; van onder naar boven, van hartig naar zoet. Maar je kunt er ook voor kiezen de zoete gang pas te serveren ná de hartige. Scones passen meestal tussen het echte hartige en zoete, waarmee je dus een goede overgang kunt maken. Serveer scones bij voorkeur vers gebakken en liefst nog een klein beetje warm. Het water loopt me nu alweer in de mond!
Maar tradities zijn er soms ook om een beetje los te laten, want je kunt bij je high tea ook heel goed een klein soepje serveren. Of wat te denken van een stukje quiche! Ik vind het zelf ook altijd heel lekker om wat (zomers) fruit te serveren. Of in ieder geval fruit van het seizoen. Let er dan wel op dat je fruit gebruikt wat niet verkleurt wanneer je het op tafel zet, een appel bijvoorbeeld ziet er na een tijdje niet meer zo fris uit… Leuk ook om er eventueel spiesjes van te maken. Pakt wel zo makkelijk weg!
OK, ik had het al over scones. Die kun je kopen, maar ook heel eenvoudig zelf maken. Ik gebruik al tijden hetzelfde recept, omdat dat eigenlijk niet kan mislukken! Serveer er clotted cream en jam bij en je eerste high tea-onderdeel is compleet.
Begin met hartig
Traditioneel is de volgorde van hartig naar zoet. Serveer op een mooie taartschaal of etagère sandwiches met verschillende soorten beleg. Hier heb je een aantal ideeën:
· (zelfgemaakte) eiersalade en lente-ui in ringetjes
· roomkaas met kruiden, gerookte kip en dungesneden plakjes komkommer
· roomkaas, zalm
· uitgebakken bacon, brie, honing
Neem een casinobrood en snijd de korstjes eraf. Beleg per 2 boterhammen naar keuze, leg op elkaar en snijd diagonaal door. Je kunt er eventueel nog een prikkertje doorheen doen.
Ga uit van ongeveer 3-4 sandwiches per persoon.
Voor de afwisseling zou je ook (volkoren) wraps kunnen beleggen met de genoemde soorten beleg. Rol op en snijd in tweeën.
Wil je bij de (koude) sandwiches nog wat warms serveren, kies dan bijvoorbeeld voor een stukje quiche of hartige taart. De quiche kun je natuurlijk kant en klaar kopen, maar ik heb ook een heel lekker recept voor een ham-kruidentaart. Als je deze (lauwwarm) bij je high tea serveert, kun je wel een sandwich minder per persoon rekenen. Je kunt dit recept ook in muffinvormpjes maken, dan heb je gelijk een goede portionering! Gemak dient de mens, zullen we maar zeggen!
Een klein kopje soep is soms ook lekker bij de high tea. Persoonlijk zou ik dan wel kiezen voor een licht soepje, want er komen nog genoeg andere hapjes voorbij. Een doperwtensoep is een idee, of een courgettesoep. Leuk om deze ook te serveren in vintage kopjes, dan blijf je lekker in stijl!
En dan is het tijd voor de zoetekauw!
Na de hartige gang komen je (zelfgebakken) scones en dan zet je ook de zoete gerechten (in hapklaar formaat) op tafel. Denk hierbij bijvoorbeeld aan
· mini cheesecakejes
· zoete mini-croissantjes met room
· kruimeltaart met bosbessen in muffinvormpjes
· brownie
· notentaart met gezouten karamel
· kaneelbroodje
· bananenbrood
· worteltaart
· petit-fours en bonbons
Je ziet het, ideeën genoeg! Lekker variëren dus. En je hoeft écht niet alles zelf te maken, je mag ook heus wel wat kopen! Of verdeel de taken onder de genodigden en laat iedereen iets meebrengen naar je teaparty.
Welke thee drink je bij een high tea?
Laat ik vooropstellen dat ik geen thee-expert ben! Ik houd me bezig met servies en tafeldekken en zo nu en dan wat bakken (maar vooral eten)! Maar ik weet wel een klein beetje hoe het zit met de opbouw van smaken van de thee.
Het lekkerst is natuurlijk om losse thee te gebruiken; je kunt mensen zelf laten kiezen door verschillende soorten thee te presenteren in glazen potjes en daar (papieren) theefiltertjes bij te leggen of je kunt per gang een bepaalde thee serveren.
Bouw in ieder geval de smaken rustig op; je kunt met groene thee beginnen, dit gaat goed samen met sandwiches, het hartige deel van de high tea.
Voor de overgang van hartig naar zoet kun je bij je scones Darjeeling thee drinken, deze thee ziet men als ideale thee bij een high tea. Er wordt van gezegd dat deze thee minder bitter is dan andere theeën.
Bij de zoete gang kun je voor wat explicietere smaken kiezen, zoals Earl Grey, jasmijn of munt. Persoonlijk zou ik, als je voor muntthee kiest, wel kiezen voor de verse munt. Dat ziet er bovendien ook mooi fris uit op tafel! Earl Grey past goed bij gerechtjes met citrusfruit en jasmijn en munt doen het goed samen met chocolade.
Maar ook dit is naar eigen inzicht hè! Als je mooie schaaltjes vult met kant en klare theezakjes, is er niemand die je daarop afrekent. Ik zou alleen wel de fruitige theesmaken mijden, omdat die je smaak beïnvloeden.
Zorg er in ieder geval voor (of je nu losse thee of theezakjes gebruikt) dat je een aantal theekannen met heet water hebt staan, zodat iedereen zijn/haar eigen thee kan zetten. Houd deze wel gevuld.
Zet ook schaaltjes met suikerklontjes, honing, kaneelstokjes, partjes citroen en theelepeltjes (en evt. een kannetje melk) op tafel. Ik schrijf overigens suikerklontjes omdat er vanuit de traditie geen losse suiker gebruikt werd. Dat verkleint overigens ook de kans op knoeien!
Wil je trouwens een extra feestelijk tintje toevoegen? Begin dan niet met thee, maar met een mooi glas prosecco of champagne!
Hoe dek je je tafel voor een high tea?
Aangezien je de high tea waarschijnlijk organiseert voor een feestelijke gelegenheid, lijkt het mij niet zo heel leuk als je je gewone dagelijkse servies hiervoor uit de kast trekt. Grote witte bekers, of theeglazen, het ziet er misschien niet zo heel erg bijzonder uit. Je kunt kijken of je servies bij je moeder kunt lenen, of bij de buurvrouw, maar dat is wel wat moeite natuurlijk. Ik kan je overigens die moeite wel volledig uit handen nemen…! Check dan even onderaan het blog, waarin ik je vertel dat ik het servies voor je heb én de tafel kan dekken!
Maar stel dat je al het servies wel tot je beschikking hebt, dan kun je als volgt te werk gaan! Ik schreef er al eerder een blog over, maar zal het hier nog even uit de doeken doen:
Stap 1 – de basis
♥ De basis van het tafeldekken begint met een goed wit tafelkleed. (Heb je geen wit tafelkleed, dan is een wit laken ook een optie.) Zorg dat het gestreken is zodat je geen kreukels hebt. Wanneer je een linnen tafelkleed gebruikt, is dat iets minder erg, linnen heeft ook een heel andere, meer robuuste uitstraling. Houd je meer van kleur, kies daar dan gerust voor! Je kunt eventueel over het tafelkleed nog een kanten kleed neerleggen, voor een beetje meer "brocante" sfeer, wat wel passend is voor een high tea.
♥ Servetten; niet iedereen heeft stoffen servetten, maar er zijn ook genoeg leuke (wegwerp-)servetten te koop. Kijk maar eens in de shop (waar overigens nog véél meer leuks te vinden is)! Wat ook leuk is om te doen, en je hebt even de tijd om je tafel voor te bereiden, is stoffen servetten zelf maken. Koop op de markt een stuk linnen, en knip stukken van ongeveer 40 x 40 cm, zoom om en klaar ben je! Moet je natuurlijk wel over een naaimachine beschikken, dat snap ik ook wel. En ik zou de stof van tevoren wel even wassen... Als je stoffen servetten gebruikt, kun je er een mooi touwtje of lintje omheen strikken, en er een bloem of takje tussen steken. Je kunt dat dan mooi op het bordje leggen.
Stap 2 - servies
♥ Als je je tafel dekt, heb je natuurlijk servies nodig. Durf verschillende soorten servies te combineren! Dus heb je van je (eigen) basisservies dinerborden, gebruik die dan als onderbord. Een onderbord gebruik je puur omdat het mooi staat dat er altijd een bord op tafel staat. (En in sommige gevallen kan het praktisch zijn, als je je zoete gerechtjes gescheiden wilt houden van de hartige sandwiches.) Zet daarop een ontbijtbordje of gebaksbordje, dat mag natuurlijk van datzelfde servies zijn, of geheel contrasterend. Als je het dinerbord te groot vindt als onderbord, kies er dan voor om een ontbijtbordje als onderbord te gebruiken met een kleiner gebaksbordje erop. Het is maar net wat je in je kast hebt staan. Waar het om gaat: laagjes! Dat ziet er mooi uit op tafel. Wat overigens ook leuk is, is een robuust onderbord met daarop bijvoorbeeld een elegant porseleinen bordje met een geschulpt randje (met zo'n vintage uitstraling). Mocht je een tafelkleed in kleur hebben gebruikt, dan is het leuk als die kleur terugkomt in het servies. Heb je geen gebaksbordjes of ben je toe aan nieuwe? Dan heb ik hele leuke bordjes voor je in de shop staan!
♥ Kop en schotels; je high tea is wel zo compleet wanneer je je thee uit kop en schotels drinkt (uiteraard met je pink omhoog). Zet deze rechtsboven het bord. Leuk is om alvast een vers schijfje citroen in het kopje te doen, met een theelepeltje erbij. Ziet er decoratief uit.
♥ Overig servies: gebruik grote en kleine schaaltjes/bordjes, misschien een taartschaal op voet en een etagère en verdeel dit over de tafel. Bij het dekken van de tafel houd ik de hogere serviesdelen vaak een beetje aan de rand, zodat dit niet in de weg staat wanneer je met elkaar praat. Theepotten zijn uiteraard wel een must bij een high tea! Ik zet er altijd 1 per 2 à 3 personen op tafel. Gevuld met heet water kan iedereen z'n eigen theetje kiezen. En zet een theetipje neer linksboven het bord. Heb je deze niet, zet dan een paar kommetjes op tafel waar gebruikte theezakjes in kunnen.
♥ Bestek; bij een high tea eet je vaak finger food als sandwiches e.d., dus echt veel bestek heb je niet nodig. Ik leg een gebaksvorkje aan de rechterkant van het bord, omdat een (klein) taartje vaak wel makkelijker eet met een vorkje. Als je het helemaal af wilt maken, gebruik je ook taartscheppen voor je gebakjes e.d.
Stap 3 - decoratie
♥ Decoratie; kaarsen zijn goede sfeermakers, maar met een high tea, waarbij je soms wat schaaltjes en eten doorgeeft over tafel, is dat misschien niet zo handig. Kies dan voor waxinelichtjes in glazen potjes. Bloemen zijn ALTIJD een goed idee! Verzamel kleine vaasjes of flesjes waar je één of twee bloemen inzet met wat gipskruid en zet bij elk bord een vaasje. Óf maak één centerpiece met een grotere vaas met bloemen en verdeel over de rest van de tafel 2 of 3 kleinere vaasjes. Andere (simpele) decoratietips zijn een chocolade hartje op je bord, confetti of ((XXL-) hartensnoepjes her en der verspreid over de tafel (en met Pasen zijn dat natuurlijk chocolade eitjes!), een paar eucalyptus-takken of een roos naast de borden of een handgeschreven/-geletterd naambordje bij het bord.
Kun je toch wat hulp gebruiken bij je high tea?
Ik geloof dat je met deze tips heel goed een mooie tafel kunt dekken voor een high tea, heerlijke hapjes op tafel krijgt, en dat je zeker een geslaagde middag zult hebben! Mocht je er nou toch niet uitkomen of helemaal geen zin hebben in al deze rompslomp, dan ben ik er natuurlijk om je te helpen! Je kunt servies huren, mij je tafel laten dekken én zelfs je high tea laten verzorgen. Stuur me gerust een berichtje, dan kijk ik hoe ik je kan helpen!