Ham-kruidentaart
Een lekker hartige aanvulling bij je high tea. Serveer lauwwarm bij de hartige "gang", en zeker lekker ter afwisseling met een sandwich. (Maar gewoon op een zondagmiddag met een kop soep op de bank is dit ook goed te doen hoor!)
Ingrediënten voor 6 personen:
5 plakjes diepvriesbladerdeeg
3 eieren
90 gram verse roomkaas (light evt.) met tuinkruiden
90 gram verse roomkaas naturel
6 eetlepels slagroom
6 takjes peterselie
20 sprieten bieslook
2 theelepels franse tuinkruiden
zout, peper
1 eetlepel bloem
270 gram achterham in blokjes
2 tomaten in plakjes
4 eetlepels geraspte kaas
boter om de vorm mee in te vetten / bloem om deeg uit te rollen
Overige benodigdheden: springvorm ± 23 cm, beslagkom, garde, deegroller
Bereiding:
Verwarm de oven tot 225 graden en ontdooi het bladerdeeg. Roer de roomkaas en slagroom los tot het smeuiig is. Knip de peterselie en bieslook erboven fijn. Franse tuinkruiden, zout en peper naar smaak erdoor roeren. Roer dan de eieren er één voor één doorheen.
Bestuif het aanrecht met bloem. Leg de plakjes bladerdeeg op elkaar en rol het uit tot een ronde lap van ± 4 cm groter dan de vorm en bekleed deze hiermee. Zorg wel dat de vorm licht ingevet is van tevoren. Bedek de bodem met blokjes ham. Strijk 1/3 deel van het eimengsel erover. Herhaal met de hamblokjes en 1/3 eimengsel en dan nog een keer. Leg op de laatste laag ei de plakjes tomaat en strooi er geraspte kaas over.
Bak de taart net onder het midden van de oven in ± 30-40 minuten gaar (en goudbruin).
Je kunt het deeg en "beslag" ook verdelen over een muffinblik waardoor je gelijk perfecte porties hebt. Verdeel dan het bladerdeeg nadat je die hebt uitgerold in 6 vierkantjes die je in een ingevet muffinblik legt.
P.S. ik zal 'm binnenkort weer eens zelf bakken en foto's maken, dan kan die bovenaan het recept!