7 tips voor het tafeldekken voor een high tea

Wil jij een high tea tafel dekken, maar weet je niet hoe?

Dus, je hebt bedacht dat je voor de verjaardag van je moeder, klasgenoot of buurvrouw een high tea wilt organiseren... Of dat je zoiets wilt doen voor de babyshower van je zus of beste vriendin. Maar, je was even vergeten dat je eigenlijk niet zo goed weet wáár je moet beginnen én je vraagt je af hoe je je tafel dekt voor een high tea?!

Met deze 7 tips lukt het tafeldekken voor een high tea zeker!

Tafeldekken, en je tafel stylen kan iedereen, daar ben ik van overtuigd. Met een basisservies en/of wat je ook in je kast hebt staan, kun je je tafel ook echt prima dekken voor een high tea! En natuurlijk ook voor een ontbijt, brunch, of lunch. Zeker met de Paasdagen in het vooruitzicht een goed idee! (Denk je dat je meer hulp nodig hebt bij het tafeldekken, check dan even onderaan het blog. Ik kan je zeker van dienst zijn!)

Stap 1 – de basis

De basis van het tafeldekken begint met een goed wit tafelkleed. (Heb je geen wit tafelkleed, dan is een wit laken ook een optie.) Zorg dat het gestreken is zodat je geen kreukels hebt. Wanneer je een linnen tafelkleed gebruikt, is dat iets minder erg, linnen heeft ook een heel andere, meer robuuste uitstraling. Houd je meer van kleur, kies daar dan gerust voor! Je kunt eventueel over het tafelkleed nog een kanten kleed neerleggen, voor een beetje meer "brocante"  sfeer, wat wel passend is voor een high tea.

 Servetten; niet iedereen heeft stoffen servetten, maar er zijn ook genoeg leuke (wegwerp-)              servetten te koop. Kijk maar eens in de shop (waar overigens nog véél meer leuks te vinden is)! Wat ook leuk is om te doen, en je hebt even de tijd om je tafel voor te bereiden, is stoffen servetten zelf maken. Koop op de markt een stuk linnen, en knip stukken van ongeveer 40 x 40 cm, zoom om en klaar ben je! Moet je natuurlijk wel over een naaimachine beschikken, dat snap ik ook wel. En ik zou de stof van tevoren wel even wassen... Als je stoffen servetten gebruikt, kun je er een mooi touwtje of lintje omheen strikken, en er een bloem of takje tussen steken. Je kunt dat dan mooi op het bordje leggen. 

Stap 2 - servies

Als je je tafel dekt, heb je natuurlijk servies nodig. Durf verschillende soorten servies te combineren! Dus heb je van je basisservies dinerborden, gebruik die dan als onderbord. Een onderbord gebruik je puur omdat het mooi staat dat er altijd een bord op tafel staat. (En in sommige gevallen kan het praktisch zijn, als je je zoete gerechtjes gescheiden wilt houden van de hartige sandwiches.) Zet daarop een ontbijtbordje of gebaksbordje, dat mag natuurlijk van datzelfde servies zijn, of geheel contrasterend. Als je het dinerbord te groot vindt als onderbord, kies er dan voor om een ontbijtbordje als onderbord te gebruiken met een kleiner gebaksbordje erop. Het is maar net wat je in je kast hebt staan. Waar het om gaat: laagjes! Dat ziet er mooi uit op tafel. Wat overigens ook leuk is, is een robuust onderbord met daarop bijvoorbeeld een elegant porseleinen bordje met een geschulpt randje (met zo'n vintage uitstraling). Mocht je een tafelkleed in kleur hebben gebruikt, dan is het leuk als die kleur terugkomt in het servies. Heb je geen gebaksbordjes of ben je toe aan nieuwe? Dan heb ik hele leuke bordjes voor je in de shop staan!

Kop en schotels; je high tea is wel zo compleet wanneer je je thee uit kop en schotels drinkt (uiteraard met je pink omhoog). Heb je deze niet, maar je hebt wel mooie theeglazen (met oor), gebruik die dan! Zet deze rechtsboven het bord. Leuk is om alvast een vers schijfje citroen in het kopje of glas te doen, met een theelepeltje erbij. Ziet er decoratief uit.

Overig servies: gebruik grote en kleine schaaltjes/bordjes, misschien een taartschaal op voet en een etagère en verdeel dit over de tafel. Bij het dekken van de tafel houd ik de hogere serviesdelen vaak een beetje aan de rand, zodat dit niet in de weg staat wanneer je met elkaar praat. Heb je geen etagère(s), dan staat hieronder nog een leuke doe-het-zelf-tip! Theepotten zijn wel een must bij een high tea! Ik zet er altijd 1 per 2 à 3 personen op tafel. Gevuld met heet water kan iedereen z'n eigen theetje kiezen. En zet een theetipje neer linksboven het bord. Heb je deze niet, zet dan een paar kommetjes op tafel waar gebruikte theezakjes in kunnen.

Bestek; bij een high tea eet je vaak finger food als sandwiches e.d., dus echt veel bestek heb je niet nodig. Ik leg een gebaksvorkje aan de rechterkant van het bord, omdat een (klein) taartje vaak wel makkelijker eet met een vorkje. Als je het helemaal af wilt maken, gebruik je ook taartscheppen voor je gebakjes e.d.

Stap 3 - decoratie

Decoratie; kaarsen zijn goede sfeermakers, maar met een high tea, waarbij je soms wat schaaltjes en eten doorgeeft over tafel, is dat misschien niet zo handig. Kies dan voor waxinelichtjes in glazen potjes. Bloemen zijn ALTIJD een goed idee! Verzamel kleine vaasjes of flesjes waar je één of twee bloemen inzet met wat gipskruid en zet bij elk bord een vaasje. Óf maak één centerpiece met een grotere vaas met bloemen en verdeel over de rest van de tafel 2 of 3 kleinere vaasjes. Andere (simpele) decoratietips zijn een chocolade hartje op je bord, (XXL-) hartensnoepjes her en der verspreid over de tafel (en met Pasen zijn dat natuurlijk chocoladeeitjes!), een paar eucalyptus-takken of een roos naast de borden of een handgeschreven/-geletterd naambordje bij het bord.

Tot slot nog een leuke BONUS DIY-tip:

heb je borden in verschillende maten? Dan bouw je eenvoudig een etagère waar je hapjes op kunt serveren: grootste bord onderop, kopje of glas op z'n kop erop (niet te hoog), daarop nog een bordje, kopje en nog een klein schoteltje (bijvoorbeeld van een kop en schotel) daarop. Met een transparante 2-componenten epoxylijm lijm je deze elementen eenvoudig aan elkaar vast en heb je voor je volgende high tea weer een etagère. Zelf heb ik er een aantal gemaakt van oude bordjes die ik vond op de rommelmarkt en bij de kringloop. Je kunt ze in dezelfde kleur houden, maar ook lekker bonte combinaties maken, net waar je van houdt! Oh ja, ik ben er wel achtergekomen dat die epoxylijm niet geschikt is voor in de oven... dus eenmaal gelijmd kun je het serviesgoed niet meer in een hete oven gebruiken...!​

Meer hulp nodig bij het tafeldekken voor je high tea?

Ik geloof dat je met deze tips heel goed een mooie tafel kunt dekken voor een high tea, en dat je zeker een geslaagde middag zult hebben! En mocht je je afvragen wat je precies op tafel zet, ik heb op de website in ieder geval een paar recepten van zoetigheden gedeeld die je voor zo’n gelegenheid perfect kan gebruiken! Op de complete invulling van een high tea kom ik in een later blog zeker terug!

Mocht je er nou toch niet uitkomen of helemaal geen zin hebben in deze rompslomp, dan ben ik er natuurlijk om je te helpen! Je kunt servies huren, mij je tafel laten dekken én zelfs je high tea laten verzorgen. Kijk eens naar tafelstyling voor meer informatie, of check de tarieven en vraag een offerte op, of stuur me gerust een berichtje, dan kijk ik hoe ik je kan helpen!

 

 

 

 

 

 

 

© 2021 - 2024 Cake Obsession Tablestyling | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel