Een speurtocht naar vintage servies

Iedereen die mij kent, weet dat ik een zwak heb voor servies, Altijd al gehad. Mijn moeder heeft dat ook. Zij heeft voor elke gelegenheid wel een servies. En altijd genoeg schaaltjes om lekkers in te serveren! In ieder geval, het lijkt me met de paplepel ingegoten... Het grappige is dat ik het vroeger eigenlijk niet heel leuk vond om naar de kringloop of iets dergelijks te gaan. Ik vond het er stinken en ze hadden er niks. Die mening werd niet gedeeld en het tegendeel bleek wel heel duidelijk, want mijn moeder vond er altijd pareltjes! 

Een keerpunt

Pas toen ik een jaar of 14, 15 was begon ik het wat meer te waarderen, die kringloop. Ook rommelmarkten werden wel interessanter. En uiteindelijk ben ik zelfs, met mijn moeder, naar Lille gegaan; ieder jaar in september vindt daar de grootste rommelmarkt van Europa plaats, een heel weekend lang! Slenteren langs allerlei kramen door de hele stad,  met vooral heel erg veel brocante servies. Ik heb daar menig bordje, potje en schaaltje vandaan gehaald. Maar van één ding heb ik ontzettend spijt; er lag in een kraam een bijna compleet Engels servies, wit met blauw, ik ben de naam vergeten, en ik heb dat niet gekocht! "Ik denk er nog even over na", zei ik tegen de dame en dacht er ook over na, maar uiteindelijk deed ik het niet, want ik had al zoveel gekocht. Ik baalde direct toen we in de bus naar huis zaten! Een wijze les dus, gelijk kopen die handel. 

Tegenwoordig noemt men het vintage

Ondertussen zijn we heel wat jaren verder en heb ik een hele tijd weinig tot geen servies gekocht. Alhoewel mijn man waarschijnlijk iets anders zal zeggen; er staat nog steeds genoeg in de kasten. Maar toen ik besloot met Cake Obsession te beginnen, mocht ik legitiem op speurtocht! De kringloop was niet meer veilig. Rommelmarkten waren wat lastig, in verband met Covid, maar online is ook meer dan genoeg te vinden. Inmiddels heb ik ook via bijvoorbeeld Instagram een aantal "adresjes" waar altijd genoeg mooie vintage spullen te koop zijn. Instagram is, naast een leuke plek voor servies, ook een bron van inspiratie.

Ondanks dat er een behoorlijke voorraad servies voor high teas in de stellingen staat, blijf ik die kringlopen wel bezoeken. Je zal daar maar per ongeluk zo'n stel Royal Albert Lady Carlyle kopjes en schotels aantreffen! Dit was het lievelingssetje van mijn oma en haar kop en schotel staat als een schat in de kast. En laat ik er daar 2 van gevonden hebben, een tijdje geleden! Als een kind zo blij nam ik die schat mee naar huis. En deze setjes durf ik wél te gebruiken bij het tafeldekken.

Eigen(wijze) stijl

Een nadeel van verzamelen langs deze weg is, dat je nooit een compleet servies in handen krijgt. Er is altijd wel een onderdeel stuk of vermist. Maar eigenlijk is dat ook geen ramp, juist die variatie aan bloemen en kleuren zorgt voor de sfeer aan tafel. Eigenlijk net als bij mij thuis; er ligt een strakke vloer, maar er hangt ook een schilderij van Vosmaer uit 1613 aan de muur (een replica uiteraard!). En sinds kort hebben we een modern pronkkastje waarin we allerlei leuke dingen verzamelen. Een mengelmoesje dus. Ha, net zoals ik eigenlijk; mix en match en er komt vanzelf een eigen stijl uit.

Wil jij ook eens je tafel gedekt hebben voor een high tea, brunch of klein buffet, maar geen tijd of zin om op zoek te gaan naar vintage servies, neem dan zeker eens contact met me op. Blijf me hier volgen of via Instagram of Facebook, voor (tafeldek-)inspiratie of nieuw servies. Daarover meer in een volgend blog! 

© 2021 - 2024 Cake Obsession Tablestyling | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel