High tea etiquette - hoe "heurt" het eigenlijk?

High tea? De etiquette én de mooiste tafelstyling voor high teas

Organiseer je een high tea? Dan wil je dat natuurlijk wél volgens de etiquette doen. Want die zoete en hartige lekkernijen smaken het lekkerste aan een mooi gedekte tafel. De tafel dekken met een mooi vintage of brocante servies staat ook nog eens extra feestelijk. Maar wat zijn de etiquette voor een high tea? En hoe zorg je voor een bijpassende tafelstyling?

Waar komt de high tea vandaan?

Hoe kan het ook anders, de high tea komt linea recta uit Engeland. Om specifieker te zijn; uit de Victoriaanse tijd. Mensen nuttigden toen alleen een vroeg ontbijt én een laat avondmaal. Hertogin Anna Russel vulde deze lange tijd op met lekkernijen en thee in de namiddag en zo werd de afternoon tea geboren! En mocht ze een keer de tea als avondmaal willen gebruiken, dan werd deze geserveerd aan een hoge tafel, de HIGH tea.

Omdat ze haar thee niet graag alleen dronk, werd dit al snel een gezellig samenzijn met andere dames. Voila! Het heeft eventjes geduurd, maar ook in Nederland wordt de high tea volledig omarmd. Gelukkig maar, want er bestaat geen leukere invulling van de middag.

De etiquette van de high tea - Zo hoort het eigenlijk

Naast het tafeldekken en de tafelstyling, het brocante servies én de hapjes, is het natuurlijk ook leuk om je bezig te houden met de etiquette als je een high tea wilt organiseren. Wat zijn de do’s en don'ts van een afternoon tea? Wat zijn de meest belangrijkste etiquette?

1.  Gepaste kleding

Engeland staat bol van de etiquette en dat geldt ook voor de dresscode tijdens een high tea. Je wilt niet dat jouw gasten under-, maar zeker ook niet overdressed zijn. De kledingstijl laat zich niet precies omschrijven, maar schommelt ergens tussen Tenue de Ville en casual chic. Voor een zomerse high tea met vriendinnen zijn zwierige jurkjes natuurlijk super feestelijk. 

2. ♥ De thee inschenken, vasthouden en drinken

Thee speelt zeker een hoofdrol tijdens de high tea. Kies voor een kwalitatieve en delicate thee met een verfijnde smaak. Darjeeling is altijd een goede keuze. Wil je liever meerdere theeën schenken? Bouw deze dan langzaam op qua smaak. Ga van mild naar uitgesproken.

 

 

 

Schenk eerst de thee in. Eventueel gevolgd door een schijfje citroen en/of suiker. De thee wordt ingeschonken door de gastvrouw of degene die dichtbij de theepot zit. De thee “beweeg” je maar roer je niet. Dat doe je geruisloos. Het lepeltje mag géén geluid maken.

Het kopje pak met beide handen op. Plaats één hand onder het schoteltje terwijl je jouw vingers om het oortje van de theekop plaatst. Zo breng je het kopje ook naar je mond.

3.  De juiste volgorde voor het eten van de lekkernijen

Ook voor het eten van de lekkernijen tijdens een high tea bestaan er etiquette. Je begint met de warme lekkernijen. Het maakt niet uit of deze hartig of zoet zijn. Pas daarna volgen de hartige hapjes, gevolgd door de zoetigheden. Scones mag je sowieso met je handen eten. Je mag er een stukje afbreken voordat je ze van clotted cream, (slag)room, mascarpone of een ander beleg voorziet.

Je mag je vingers ook gebruiken voor snacks die klein genoeg zijn om in je mond te passen. Hoewel het eten van kleine hapjes met je handen is toegestaan, geldt dat niet voor dippen. Dat mag niet tijdens een high tea. Pakken wat je nodig hebt om je scone of lekkernij mee te beleggen doe je keurig met een lepeltje of een gebaksvorkje. Dit leg je op je eigen bordje. 

 

Tafelstyling: hoe moet je de tafel dekken voor een high tea?

Nu je op de hoogte bent van de high tea etiquette, wil je natuurlijk ook weten hoe je de tafel op de juiste manier moet dekken. Dat doe je het beste met mooi servies. Daarmee creëer je de leukste tafelstyling. Is jouw serviesverzameling in de keukenkast niet zo uitgebreid?

Dan kun je ook vintage servies huren. Voor de tafelstyling kun je een thema gebruiken of zelf lekker creatief aan de slag gaan. Omdat de high tea uit het Victoriaanse tijdperk komt, is een brocante thema mét bijpassend (mix-en-match) servies natuurlijk helemaal te gek. Compleet met theepotten, kopjes, gebaksbordjes, vintage etagères, serveerschalen en bijpassend bestek.

Je eigen high tea-servies gebruiken

Wil je de tafel dekken met jouw eigen servies? Stem de kleuren op de tafel dan af op het thema. Een zomerse high tea mag best lekker kleurrijk zijn. Terwijl je een “afternoon tea” ter ere van een jubileum of bruiloft liever wat rustiger en neutraler houdt qua kleuren. Daarbij kun je denken aan diverse pastelkleuren of crème wit met zilveren of gouden accenten.

Met de tafelstyling én het dekken van de tafel mag je dus zeker lekker gaan uitpakken.

Complete high tea laten verzorgen

Een high tea organiseer je volgens de etiquette, maar moet natuurlijk vooral ook heel gezellig zijn. Heb je geen tijd of zin in al deze voorbereidingen? Dan kun je zelfs kiezen voor een complete high tea aan huis. In dat geval worden niet alleen de hapjes en de thee verzorgd, maar kun je ook de tafel compleet laten dekken en stylen. Je hoeft niet na te denken over de voorbereiding. Het enige wat jullie hoeven te doen is lekker genieten! Heb je hier oren naar? Neem dan zeker even contact op met me!

 

 

 

© 2021 - 2024 Cake Obsession Tablestyling | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel